Yritysteema 

Binderholz: Tuotantoon jatkuvasti lisää tekijöitä

Itävaltalaisella Binderholz-konsernilla on 14 toimipaikkaa neljässä eri maassa. Lieksan ja Nurmeksen sahojen tuotanto perustuu lähes sataprosenttisesti pohjoiskarjalaiseen mäntyyn ja kuuseen. Lieksassa on pilottikokeiluna meneillään 20 tuotantohenkilön saha-alan koulutus, joka toteutetaan yrityksen omalla linjastolla.

Binderholzin Lieksan toimisto on rakennettu CLT:stä eli ristiinliimatusta massiivipuusta. Sitä valmistetaan yhtiön Itävallan ja Saksan tuotantolaitoksilla muun muassa suomalaisesta kuusesta ja männystä. Rakennuksessa aikakaudet kohtaavat sopuisasti: uusi toimisto linkittyy yhteen historiallisen Vapo Timber Oy:n konttorin kanssa. Massiivipuiset seinät luovat sisälle miellyttävän äänimaailman ja ilma on raikasta hengittää heinäkuun helteistä sisään tultaessa.

Binderholz Nordicin hallintojohtaja Joonas Vitri kertoo, että yrityksen työ- ja markkinatilanne on ollut hyvä. Kysyntä kasvoi koronan aikana maailmanlaajuisesti. Jo aiemmin pohjalla oli kasvanutta kysyntää. Metsätuhojen ja koronan vuoksi puun tarjonta laski etenkin Keski-Euroopassa ja Kanadassa. Samaan aikaan lisääntyi pienrakentaminen ja kodin ehostaminen.

Lieksan ja Nurmeksen sahoille raaka-ainetta on saatu ongelmitta.

-Hankimme puuta yksityisiltä metsänomistajilta sekä isommilta toimijoilta. Meillä on seitsemän hankintaesimiestä, jotka ostavat puuta pystykauppana. Eli hankimme metsänomistajalta leimikon ja aliurakoitsijat hakkaavat puut ja toimittavat ne tehtaalle, Joonas Vitri kertoo.

Yrityksen toimihenkilöt ovat pystyneet työskentelemään pääosin toimistolla, koska heille on voitu tarjota yhden hengen työhuoneita. Lisätilaa on saatu konttorin vanhasta osasta. Johtotehtävissä työskentelee kymmenkunta itävaltalaista tai saksalaista kollegaa, jotka Vitrin mukaan viihtyvät nimenomaan Lieksassa.

Lieksaan muuttamista helpottamaan sahan läheisyyteen Kevätniemeen on vuonna 2017 rakennettu CLT:stä 16 työsuhdeasunnon rivitalo aivan Pielisen rannan tuntumaan.

-Ulkomaalaiset kollegat arvostavat luontoa, hyviä palveluita ja harrastusmahdollisuuksia kuten vesiurheilua, moottorikelkkailua ja laskettelua. He vaikuttuvat Pielisestä.

-Meillä on kielitaitoista, osaavaa henkilöstöä. Kaikissa toimihenkilötehtävissä työskennellään kansainvälisesti joko asiakkaiden tai konsernin sisäisten toimipisteiden kanssa. Myyntihenkilöstö matkustaa ympäri maailmaa.

Tasaista kasvua

Siitä asti, kun Binderholz on tullut Lieksaan ja Nurmekseen 2016, tuotantomäärät ovat Vitrin mukaan kasvaneet. Tuotantoon tarvitaan jatkuvasti lisää väkeä. On investoitu ja investoidaan edelleen jatkojalostukseen. Sahojen suhdannevaihteluiden vaikutusta on vähentänyt vahva jatkojalostus Lieksassa ja konsernin tehtailla Saksassa ja Itävallassa.

Nurmeksessa on vaadittu erikoisjärjestelyjä sahan tasaamorakennuksen maaliskuisen tulipalon myötä. Tuotantoa on rajoitettu, koska paketointia ja tasaamista ei pystytä tekemään.

-Investoimme uuteen tasaamoon, ja syksyllä toiminta on minimissään samalla tasolla kuin ennen paloa, Vitri lupaa.

Tuotantomäärien kasvattaminen ja lähivuosina uhkaavat eläköitymiset haastavat kiinnittämään huomiota työvoiman riittävyyteen. Vitri kertoo, että tänä vuonna pelkästään Lieksaan tarvitaan 20 uutta työntekijää, joista osa on jo aloittanut. Työperäiseen maahanmuuttoon Binderholz suhtautuu positiivisesti. Turvallisuuden takia on ehdottomasti osattava ensin puhua, lukea ja kirjoittaa suomen kieltä.

Vahvaa koulutusyhteistyötä

Pohjois-Karjalassa ei ole enää pitkään aikaan ollut koulutusta saha-alalle, joten tuotantotehtäviin tulijoilta on toivottu ammatillista koulutusta yleisesti.

Binderholz on käynnistänyt pilottina oman saha-alan koulutuksen yhteistyössä Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian kanssa. Joonas Vitri kertoo, että opetus tapahtuu yrityksen tiloissa työaikana ja näytöt toteutetaan omilla tuotantolinjoilla ja -laitteistoilla.

-Kahden ja puolen vuoden mittainen koulutus on nyt käynnissä alkuun pilottina 20 työntekijän kanssa. Uskomme, että tällainen täsmäkoulutus maksaa itsensä takaisin ja motivoi koulutukseen lähteneitä.

Teksti: Eeva Hirvola-Kostamo 

Binderholz Nordic 

Binderholz-konserni osti 2016 Vapo Timber Oy:n osakekannan ja yrityksen Lieksassa ja Nurmeksessa. Vuonna 2017 Binderholz osti Lieksassa liimapuu- ja höylälinjan.  

Tuotannon työntekijöitä Suomessa noin 260 

  • Sahaus (Lieksa ja Nurmes) 
  • Höyläys (Lieksa) 
  • Liimapalkkitehdas (Lieksa) 

Toimihenkilöitä 53 yhteensä, joista n. 10 Itävallasta tai Saksasta  

  • Lieksa: myynti, hallinto, IT, tuotannon johto, puun hankinta 
  • Nurmes: tuotannon johto 
  • Joensuu: kirjanpito ja palkanlaskenta 
CLT  
  • Ristiinliimattu massiivipuu tai monikerroslevy 
  • Binderholz on maailman suurin CLT:n valmistaja (Itävalta, Saksa) 
  • Yrityksen ensimmäinen CLT-tehdas rakennettiin 2006 
  • Suomessa Binderholzin CLT:stä on rakennettu joitakin julkisia ja yksityisiä rakennuksia, Lieksassa mm. uusi koulu