Yritykset  

Sanahelinästä tekoihin    

Koronan jälkimainingeissa olemme ajautuneet tilanteeseen, jossa meillä on osaajapula kaikilla aloilla. Tätä juttua kirjoittaessani pelkästään TE-palveluiden kautta on haussa Pohjois-Karjalassa 744 avointa työpaikkaa.

Osaajapula alkaa olla todella kriittinen ja jopa yritysten kasvun esteenä. Meillä on ravintoloita, jotka pohtivat pitääkö ovi laittaa säppiin, koska tekijöitä ei löydy. Se ei siis ole ainoastaan isojen yritysten ongelma. Pohjois-Karjalassa oli heinäkuun lopussa 10 928 työtöntä (15,3 % työvoimasta), eli työvoimaa on kyllä tarjolla, mutta työttömien osaaminen ei vastaa yritysten tarvetta.

Järjestimme elokuussa perinteiset alueemme kansanedustajien yritysvierailut. Osaava työvoima nousi keskusteluun jokaisella vierailulla ympäri maakuntaa. Osaajia löytääkseen yritykset olivat turvautuneet monenlaisiin ratkaisuihin. Isommissa turvauduttiin ulkomaiseen vuokratyövoimaan, ja myös työperäistä maahanmuuttoa pidettiin kannatettavana ratkaisuna. Yritykset olivat käyttäneet rekrykoulutusta sekä oppisopimuskoulutusta.

Mielenkiintoista on nähdä, mikä tulee olemaan z-sukupolven, nykyisten teini-ikäisten, työmotivaatio. Z-sukupolvi on syntynyt aikaan, jolloin olemme eläneet jo teknologian keskellä. Sosiaalinen media ja internet ovat heille itsestäänselvyys. He haastavat perinteisen johtajuuden ja rekrytoinnin.

Pohjois-Karjalassa on yliopisto, ammattikorkeakoulu ja ammattiopisto. Tärkeä kysymys on, miten saamme tänne tulleet opiskelijat jäämään paikkakunnalle ja löytämään oman kulmansa karjalaisesta heimosta. Tämä potentiaali vastavalmistuneista pitäisi ottaa kiinni!

Kohtaanto-ongelmaa on ratkottu jo vuosia eri toimijoiden kesken ja tähän on ostettu ulkopuolisen konsultin apuja. Sanahelinän aika on nyt lopetettava ja tartuttava tiukasti konkreettisiin tekoihin. Maakunnassamme on valtavasti erilaisia työllisyyshankkeita. Te-palvelut ovat siirtymässä kokonaan kunnille vuoden 2024 aikana ja Joensuussa tähän ollaan jo eturintamassa.

Luotsi auttaa oikealle uralle

Joensuussa toimii Luotsi, jonka duuniagentit antavat henkilökohtaista valmennusta työttömille sekä myös auttavat opiskeluiden suuntaamisessa. Tällainen konkreettinen tuki, jossa autetaan työpaikan löytymisessä ja kirkastetaan uratavoitteita, on mahtavaa. Kahden vuoden toiminnan tuloksena on syntynyt lähes 3000 asiakkaalle uusia polkuja, joita pitkin työelämään on ohjautunut 1655 asiakasta ja koulutuksen on aloittanut lähes 400 asiakasta.

Tämä malli kannattaa jalkauttaa myös muualle maakuntaan. Jokainen työntekijä on tärkeä maakuntamme elinvoimalle.

Merja BlombergMerja Blomberg
toimitusjohtaja
Pohjois-Karjalan Yrittäjät

Miten saamme tänne tulleet opiskelijat jäämään paikkakunnalle ja löytämään oman kulmansa karjalaisesta heimosta? Tämä potentiaali vastavalmistuneista pitäisi ottaa kiinni!