Yritysteema 

Koli Companies

Yrittäjäpariskunta Darja ja Jean-Francois Flogny on piristänyt Kolin matkailu- ja ravintolaelämää jo usean vuoden ajan ja on ollut esillä muun muassa Vuoden maahan muuttanut yrittäjä 2020 -kilpailun finalistina.

Matkailuyrittäjälle kesä on kiireisintä sesonkiaikaa, joten oli ilo saada Darja Flogny haastatteluun Pohjois-Karjalan työmarkkinakatsaukseen kertomaan yrittäjien inspiroiva tarina.

Flognyjen yrityssarjaan kuuluu panimo- ja ravintola-alan yrityksiä Kolin alueella. Yritysten yhteen laskettu henkilöstömäärä vaihtelee huomattavasti kesän ja talven välillä.

-Nyt kesällä henkilöstöä on 33, viime talvikaudella oli 15. Henkilöstön tarve on kasvanut koko ajan ja työvoimapula on jatkuva. Viisi vuotta sitten työntekijöitä oli 10. Työvoiman tarve riippuu myös henkilöistä. Joku tekee kahden työt, toisia joutuu paikkaamaan kolmella.

Työntekijöitä yrityksillä on monenlaisilla koulutustaustoilla.

-Meillä on muutama restonomi, yksi restonomiopiskelija, joka on entiseltä koulutukseltaan biologian maisteri, on ammattikoulusta valmistuneita kokkeja ja tarjoilijoita, matkailu- ja eräoppaita, insinööri, panimossa vesijärjestelmien diplomi-insinööri. Osalla ei ole mitään koulutusta, mutta tahtoa ja elämänkokemusta, eli laidasta laitaan, Darja Flogny kertoo.

-Kesällä meillä on vaikka minkä alan opiskelijoita tiskaamassa, tarjoilemassa, siivoamassa, hän lisää.

Darja Flogny kertoo, että yrityksen kasvu perustuu sesonkivarmuuteen. On tarjottava työaikaa sesongin ulkopuolellakin, jotta työntekijät voi pitää. Työskentelymahdollisuuden ympäri vuoden varmistaa panimotoiminta.

-Meillä on jatkuva pula kokeista ja tarjoilijoista. Koska emme saa suomalaisia, kolmannes työntekijöistämme on ulkomaalaisia – Ranskasta, Venäjältä, Latviasta, Brasiliasta, Slovakiasta, Englannista.

Pitkät välimatkat ja kustannustaso

Syrjäisen alueen pienen yrityksen haasteita on, että jos esimerkiksi hyvä kokki muuttaa paikkakunnalle, on työllistettävä myös hänen puolisonsa. Hinta- ja palkkatason vuoksi yritys on hankalassa välikädessä. Matkat ovat pitkiä niin kauppaan kuin tukkuunkin.

-Ongelmana on myös infran ja asuntojen puute. Joudumme itse majoittamaan, mutta alkeelliset olosuhteet eivät riitä syksyn tullen. Toisaalta esimerkiksi Juuka on jo työpaikasta liian kaukana ja vaatisi oman auton ostoa.

-Pohjois-Karjala ei ole vielä niin tunnettu matkailun työpaikka-alueena. Joudumme maksamaan TES:n yli palkkoja. Alueen hintatason vuoksi tuloja ei aina tulee tarpeeksi, jotta voisi maksaa korkeampia palkkoja. Olemme alueella jo niin iso toimija, että hintatason nosto vaikuttaisi Kolin maineeseen, Darja Flogny kertoo.

Yritys rekrytoi henkilöstöä pääasiassa suoraan edellisten työntekijöiden suosituksesta ja muiden epävirallisten kanavien kautta. Kaksi on palkattu rekrytointiyrityksen kautta.

-Avaamme työpaikat aina myös EURES-kanavaan, mutta se ei riitä.

Flognyjen tärkeitä verkostoja ovat Kolin matkailuyhdistys, jonka kautta heille avautuu yhteistyö Kolin, Juuan ja koko Pielisen Karjalan matkailuyrittäjien kanssa, sekä Kolin panimon tuotteiden jälleenmyyntipisteet pohjoiskarjalaisissa ravintoiloissa sekä Hotelli Punkaharjussa.

Tämä ja viime vuosi ovat kurittaneet alueen matkailuyrittäjiä.

-Kaikki matkailuyritykset ovat olleet nyt huonossa jamassa. Monet ovat joutuneet sulkemaan työvoimapulan takia. Meillä on ehkä muita helpompi tilanne, koska käytämme paljon kansainvälistä työvoimaa ja pystymme reagoimaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin, Darja Flogny kertoo.

-Tarvitsemme työntekijöitä, koska lisäämme palveluita, kehitämme tuotteita, laajennamme ja uudistumme koko ajan. Nyt on henkilökuntaa enemmän kuin viime vuonna. Vaikka kävijämäärät ovat laskeneet viime vuodesta, olimme nyt hyvin valmistautuneita ja olemme pystyneet palvelemaan paremmin ja lisäämään myyntiä, asiakkaat ovat viipyneet meillä pitemmän aikaa.

Miten Flognyistä tuli yrittäjiä?

Flognyt ovat asuneet jo pitkään Suomessa, Darja vuodesta 1992 ja hänen miehensä, teini-ikäisestä asti matkailualalla työskennellyt ja Pariisin yliopistosta muun muassa Venäjän matkailuun suuntautuneista opinnoista valmistunut Jean-Francois vuodesta 2006.

He asuivat aiemmin Hossassa, jossa Francois työskenteli ranskalaisen matkailualan ketjun Nordwiden hotellin johtajana pari vuotta. Sitä ennen hän oli ollut Tahkolla venäläisen yrityksen ohjelmapalvelumanagerina. Ajan myötä hänelle heräsi halu kokeilla omia siipiä ja ryhtyä yrittäjäksi.

Darja Flogny on melkoinen moniosaaja. Hän on suorittanut Jyväskylän yliopistosta Venäjän kauppaan suuntautuvan humanististen tieteiden kandidaattitutkinnon, pääsivuaineenta yrittäjyys, sekä Tampereen teknillisessä yliopistosta sivuaineopintoja rakennustuotannosta ja -taloudesta, keskittyen projektin johtamiseen ja ulkomailla rakentamiseen.

-Autoin suomalaisyritystä rakennusprojektin läpiviennissä Venäjälle Jekaterinburgiin. Palasin sieltä Suomeen, tein hanttihommia matkailualalla. Francois työskenteli tuolloin ohjelmapalvelupuolella. Kun viimeistelin opintoja, metsähallitus bongasi minut luontomatkailua edistäviin rajan ylittäviin hankkeisiin. Projektijohtamisen ja Venäjän tuntemus painoivat.

-Minulla ei ole matkailualan koulutusta, mutta olen kasvanut Ivalossa ja seurannut matkailua lapsesta saakka, nähnyt Levin ja Saariselän nousun ja ottanut vaikutteita niistä.

Flognyt kartoittivat yrityspaikan ostoa laajasti koko Itä-Suomen ja Lapin alueelta

-Kuulin 2013 metsähallitukselta että Kolilla on vapautumassa liiketila. Pielisen rannalla kirjoitettiin bisnessuunnitelma Kolin Ryynäsestä, Darja Flogny kertoo.

Aluksi Jean-Francois toimi yrittäjänä ja Darja hänen avustajanaan, metsähallituksen työn ohessa, mutta kun tuli tarve kasvattaa liiketoimintaa, he alkoivat tehdä töitä kahden hengen voimin.

-Kun palasin kolmisen vuotta sitten äitiyslomalta, siirryin itsekin yrittäjäksi. Sitä ennen metsähallituksen palkkani investoitiin yritykseen. Oltiin köyhiä, mutta meillä oli turvallinen pohja ponnistaa, laajat tutkinnot, tietoa, mistä etsiä tietoa, osaamista ja tahtoa ja kaksi tekemässä työtä.

-Vuonna 2018 ostimme Rääkkylästä Paksuniemen juomatehtaan (nyk. Kolin Panimo). 2019 tehtiin osakeyhtiökaupat Koli Activen kanssa. Toimimme aluksi toiminimellä, sitten osakeyhtiönä, ja nykyään konsernimuotoisena johdetaan tätä kaikkea, Darja Flogny kertoo.

Teksti: Eeva Hirvola-Kostamo 

Koli Companies Oy
  • Pub-Restaurant-B&B ”Kolin Ryynänen”
  • Kolin Panimo
  • Koli Active Oy, ohjelmapalvelut ja varustevuokraus
  • Kolin Satamaravintola ja AuroraHut-iglumajoitus

Tarvitsemme työntekijöitä, koska lisäämme palveluja, kehitämme tuotteita, laajennamme ja uudistumme koko ajan.