Yritysteema 

Joensuun Mehtimäen uusi palloiluhalli valmistuu marraskuussa 2021. Parhaillaan pelikentälle asennetaan lattiaparketin pohjalevyjä, Karelia-ammattikorkeakoulusta insinööriksi vuonna 2013 valmistunut ja heti valmistumisensa jälkeen Rakennustoimisto K. Tervo Oy:lle palkattu työnjohtaja Mika Skukin esittelee kesäkuun lopulla. Skukinin mukaan työssä palkitsevaa on asioiden sujuminen ja näkyvä työn jälki. Koulutus antaa hänen mukaansa hyvää pohjaa myös käytännön töihin. Työpaikassa on opeteltava firman tavat ja toimiston ohjelmat.

Rakennusala: mitä useampaa taitoa osaa, sitä varmemmin työllistyy

Opinnoista saa laajat perustiedot, työssä ammattitaito ja erikoisosaaminen syvenevät.

Rakennustoimisto K. Tervon volyymi on kasvanut tasaisesti vuodesta 2006 lähtien, ja erityisen voimakkaasti vuodesta 2011 eteenpäin. Yrityksen työtilanne on hyvä. Omistajat Jussi Hämäläinen ja Martti Piiroinen ennakoivat jo kesällä, että 2021 syksyllä tarvitaan lisää tekijöitä.

Tuotantojohtaja Piiroisen mukaan yrityksellä on kymmenkunta työmaata työn alla Joensuussa. Haastattelupäivänä kesäkuun lopulla hän oli juuri palannut Riveria-talon päärakennuksen pihatöiden valmistumistilaisuudesta.

Toimitusjohtaja Hämäläinen kertoo, että Rakennusalaa määrittää kausiluonteisuus.

-Projektit alkavat ja päättyvät, ja niitä on samanaikaisesti käynnissä useita. Aikataulut elävät, jokin toimitus saattaa viivästyä. Emme kuitenkaan juuri koskaan pysty lomauttamaan, koska tekijöitä voidaan tarvita taas pian. Tämän kesän aikana työmaita valmistuu ja uusia on heti alkamassa lomien jälkeen.

Piiroisen mukaan opiskelijoiden kesätyöt ja työssäoppimisjaksot ovat yritykselle hyvä tapa löytää uusia tekijöitä, ja siinä auttavat hyvät yhteydet paikallisiin opinahjoihin.

-Valmistuvat tietävät jo kysellä meiltä töitä, koska oppilaitosyhteydet ovat olemassa. Ammattikoulun oppilaita on ollut meillä haalariharjoittelussa ja tekemässä opinnäytetöitä. Työssäoppimisjaksoja tarjoamme syksyisin riippuen työmaista ja niiden vaiheista.

-Keväisin tulee kontakteja kesätyöntekijöistä, enimmäkseen insinööriopiskelijoita, joita yleensä otetaan myös haalarihommiin, koska hekin tarvitsevat kokemuksen käytännön töistä. Silloin tällöin teetämme myös opinnäytetöitä, Piiroinen kertoo.

Piiroinen ja Hämäläinen korostavat, että koulussa opitaan rakentamisen perustaidot ja lainalaisuudet. Kuitenkin käytännön työelämässä asiat on opeteltava ja omaksutaan ammattitaito.

Hämäläinen huomauttaa, että rakennusinsinöörin koulutuksessa vaaditaan kykyä käsitellä isoja tietomääriä. Parhaimmillaan voi olla 30 harjoitustyötä menossa samanaikaisesti.

Osaavan työvoiman rekrytoimisen yksi merkittävä ongelma on parhaassa aikuisiässä olevien rakennusalan osaajien pula. Yrityksellä on eläköityvää työvoimaa sekä aivan nuorta. Ikähaitarissa on sukupolven mentävä aukko muoviteollisuuden huippuvuosien peruja.

-Kun itse valmistuin talonrakennustekniikan insinööriksi ammattikorkeakoulusta vuonna 1998, valmistuneista vain puolet suuntautui rakennuspuolelle, loput muoviin, tietohallintoon ja tiepuolelle, Jussi Hämäläinen valottaa.

-Nyt rakennusala ammattioppilaitoksissa alkaa onneksi taas kiinnostaa nuoria, vaikka se on fyysinen ala, hän jatkaa.

Hän vetoaa, että yritysten on tehtävä jotain alan kiinnostavuuden ja työn imun puolesta.

-Esimerkiksi osaavat raudoittajat, pääosin työn kautta oppineet, lähenevät eläkeikää. Heitä ei juurikaan enää ole 45–50-vuotiaissa. Maahanmuuttajia olisi tarjolla, mutta tulijan pitää ensin opiskella suomen kieli. Se on jo turvallisuuden takia aivan välttämätön. Ammattikoulussa sivutaan raudoittajan perusoppeja, mutta se on vain yksi osa-alue, kuten laatoitus ja vesieristys. Vasta työn kautta erikoistutaan ja omaksutaan ammattitaito. Esimerkiksi muurareita ei erikseen kouluteta, vaan rakennusalan perustutkinnossa koulutetaan yleisosaamista ja osa-alueiden perustiedot.

Piiroinen näkee hyvänä, että kouluissa opitaan laajasti yleisosaamista ja perustaitoja, ja työn kautta voidaan kouluttaa erikoisosaaminen. Hämäläinen komppaa tätä ja korostaa, että etenkin syrjäisellä alueella työllistyminen on sitä varmempaa, mitä useampaa taitoa osaa.

Miehet toivovat, että rakennusalaa tuotaisiin enemmän tutuksi peruskoulun päättäville nuorille ja kannustettaisiin heitä alalle. Alan kiinnostavuus on nousussa, mutta edelleen on heidän mielestään tehtävä töitä sen eteen.

-Rakennusteollisuus ja sen jäsenyritykset yrittävät lisätä alan vetovoimaa, muttemme yksin pysty siihen, Hämäläinen sanoo.

Hämäläinen toivoo myös maakunnan hyvien työllistymismahdollisuuksien markkinointia mahdollisille paluumuuttajille maakuntaan, pois ruuhka-Suomesta.

Joensuun Mehtimäen uusi palloiluhalli valmistuu marraskuussa 2021. Parhaillaan pelikentälle asennetaan lattiaparketin pohjalevyjä, Karelia-ammattikorkeakoulusta insinööriksi vuonna 2013 valmistunut ja heti valmistumisensa jälkeen Rakennustoimisto K. Tervo Oy:lle palkattu työnjohtaja Mika Skukin esittelee kesäkuun lopulla.

Skukinin mukaan työssä palkitsevaa on asioiden sujuminen ja näkyvä työn jälki. Koulutus antaa hänen mukaansa hyvää pohjaa myös käytännön töihin. Työpaikassa on opeteltava firman tavat ja toimiston ohjelmat.

Teksti: Eeva Hirvola-Kostamo 

Rakennustoimisto K. Tervo Oy 

Perustettu v. 1995 

Rakennusprojekteja laajasti Itä-Suomen alueella 

Omistajat 2.3.2011 alkaen (osakkaina 2006 lähtien):  

  • Toimitusjohtaja Jussi Hämäläinen 
  • Tuotantojohtaja, hallituksen puheenjohtaja Martti Piiroinen 

Henkilöstö Joensuussa pääosin maakunnan asukkaita 

Toimihenkilöitä 28 

  • teknisiä 5, miehiä 
  • taloushallinnossa 2, naisia 
  • työmailla 21, vastaavia mestareita, työnjohtajia, työmaainsinöörejä (19 miestä, 2 naista) 

Työntekijöitä 73 

  • maalareita, raudoittajia, rakennusmiehiä- ja naisia (yli 10) 
Rakennustoimisto K. Tervon rakentama Rantakylän Jukolan puurakenteinen, lehtikuusiverhouksella varustettu päiväkoti otettiin käyttöön tammikuussa 2021.