Yritysteema 

Kaikki töihin! 

Lähes kaikilla toimialoilla yritykset ja julkinen sektori ilmoittavat vaikeuksista saada palkattua ihmisiä. Heinäkuun lopussa 2021 Pohjois-Karjalassa oli noin 11000 työtöntä, eli työttömyysaste oli noin 15 %. Ulkoapäin katsottuna on käsittämätöntä, että työnantajat joutuvat painiskelemaan jatkuvan työvoimapulan kanssa. 

Väestölukujen valossa todellisuus on huolestuttava. Joensuun välitöntä ympäristöä lukuun ottamatta työelämään tulevat ikäluokat vastaavat vain noin 50–60 prosenttia eläköityvistä ikäluokista. Työelämään tulevista kilpailevat koko Euroopan työmarkkinat. Kaupungistuminen ajaa nuoret pieniltä paikkakunnilta opiskelemaan ja töihin laajempien mahdollisuuksien äärelle. Nykyinen väestörakenne vääristyy voimakkaasti ainakin pari vuosikymmentä eteenpäin. 

Maakuntamme koulutusjärjestelmä on koko maan laadukkaimpia. Sillä on taitoa ja tahtoa kouluttaa ihmisiä nopeasti uusiin tehtäviin. Monikaan toimiala ei ole niin erikoistunut, etteikö henkilöä saataisi uudelleen koulutettua. Lähes jokainen oppii uusissa tehtävissä tarvittavia taitoja, jos on omaa halua ja positiivista asennetta! 

Toivottavasti Suomesta löytyy rohkeutta ruveta vaatimaan kansalaisilta panosta yhteiskunnan eteen. Meidän on pohdittava yksilön oikeuksia ja ennen kaikkea velvollisuuksia, koska jokaisen on kannettava kortensa kekoon ja osallistuttava oman hyvinvointinsa tuottamiseen. Sosiaali- ja työvoimapolitiikkaa on pakko laittaa yhteen ja tarkastella kokonaisuutena eikä toisista irrallaan. 

Matti VuojärviMatti Vuojärvi 
toimitusjohtaja 
Pohjois-Karjalan kauppakamari 

Jokaisen on kannettava kortensa kekoon ja osallistuttava oman hyvinvointinsa tuottamiseen. 

Yrityshaastattelut

Binderholz Nordic Oy
Koli Companies Oy
Matkatoimisto Samimatkat Oy
Joensuun CNC-Machining Oy
Rakennustoimisto K. Tervo Oy
Abloy Oy