Yritysteema
Koulutetut koneistajat viedään käsistä
Joensuun Salpakankaan teollisuusalueella metsän laidassa sijaitsee CNC-Machining Oy:n moderni tehdas ja toimisto. Tehtaan laajennusosa, lähtevien toimitusten varasto, oli kesäkuun lopussa juuri valmistumassa. Yritys on investoinut vahvasti automaatioon. Osaavasta työvoimasta on pulaa.
CNC-Machining valmistaa teollisuuden komponentteja ja kokonaisuuksia muun muassa metsä- ja kaivosteollisuuden ja ympäristöteknologian yrityksien tarpeisiin.
CNC-Machining pitää tuotantokoneistonsa jatkuvasti ajan tasalla investoimalla uusimpaan teknologiaan. Kesällä konekanta täydentyi yhdellä uudella koneella.
-Työtä tehdään pääasiassa CNC-tietokoneohjatuilla koneilla, ja myös robotiikkaa on tullut vahvasti kuvaan mukaan. Suomen mittaluokassa olemme digitalisaatiossa pitkällä, toimitusjohtaja Petri Holopainen kertoo.
Työnjohto hoituu toimistosta käsin digitaalisten järjestelmien avulla. Tuotannon puolella ei ole varsinaisia esimiehiä, mutta kaksi koneistajaa on niin sanottuja kymppejä.
Holopaisen mukaan CNC-Machiningilla ovat työt riittäneet. Poikkeuksellisesta vuodesta 2020 yritys selvisi ilman yhtään lomautuspäivää, ja liikevaihto putosi vain 5 %.
-Vuonna 2021 olemme palkanneet uusia tekijöitä. Vuoden vaihteessa neljä työntekijää lähti toisaalle, heistä yksi Etelä-Suomeen, ja olemme toivottaneet tervetulleeksi takaisin, kun hän toivottavasti taas palaa Pohjois-Karjalaan. Tilalle tuli kahdeksan uutta. Tällä alalla samat tekijät kiertävät yrityksestä toiseen ja osaavan työvoiman pula on ilmeinen.
Yrityksen henkilöstö on keski-iältään nuorta, päälle 30-vuotiaita.
-Pisimpään palveluksessamme olleet ovat tulleet meille vuonna 2008, jolloin toiminta aloitettiin. Työyhteisössä ei ole muutosvastarintaa eikä kuppikuntia. Muutos on päällä koko ajan, ja henkilöstö ottaa uudet asiat hyvin vastaan, Holopainen kertoo.
Tuotantopäällikkö Aki Karhu vahvistaa, että koneistusalalla kaivataan osaavaa työvoimaa ja työllistyminen on varmaa.
-Kun tekijä oli kouluharjoittelussa, näin hänen potentiaalinsa ja palkkasin kesätöihin, Karhu kertoo esimerkin käytännössä hyviksi havaituista rekrytointimenetelmistä.
-Suurin osa on tullut meille ensin koulun harjoitteluun, sitten asepalvelukseen ja sen jälkeen palkattu meille, vahvistaa myös Holopainen.
Holopainen harmittelee, että naiset loistavat alalla poissaolollaan, vaikka työ sopisi heille mainiosti.
-Työ on nykyään siistiä, eikä enää niin fyysisesti raskasta. Siisteys on tehtaan käyntikortti, hän sanoo.
Karhu muistuttaa, että siisteys on myös osa turvallisuutta.
Kysyntäpiikkien tasaamiseen yritys on käyttänyt lähinnä ylitöitä, jotka tosin tulevat kalliiksi paitsi palkkoina, myös sairaslomakierteenä. Kuitenkaan yrityksessä ei ole nähty etua esimerkiksi vuokratyövoiman käytöstä.
-Näen myös työntekijän kannalta parempana palkata suoraan yritykseen, Holopainen perustelee.
Miesten mukaan tuotannon tehtäviin vaaditaan sekä koneistuskoulutus että kokemus, mutta harvoin on tarjolla molempia. Viimeksi avoimiin tehtäviin on palkattu myös muun koulutustaustan henkilöitä, ja ammattiosaamista on täydennetty työssä oppimalla. Aki Karhun mukaan henkilöillä on voinut olla esimerkiksi kuljetusalan koulutus tai kokemusta teollisuuden alalta asentajana tai logistiikkapuolelta.
Automaatiolinjat ovat Holopaisen mukaan mahdollistaneet työssä perehdyttämisen yhteistyössä koneen pääkäyttäjän kanssa.
Perehdyttämisen tärkeys korostuu, kun henkilö työskentelee itsenäisessä työstökeskuksessa.
Työ PK-yrityksessä tutuksi nuorille!
CNC-Machining oli muutama vuosi sitten mukana maakunnallisessa Pure Steel ‑hankkeessa, jossa peruskoululaisia kiersi tutustumassa alueen teollisuusyrityksiin. Heillä kävi vierailulla kaksi luokkaa, mutta olisivat mielellään ottaneet vastaan enemmänkin. Holopainen toivoo, että ammatinvalintaansa miettiviä peruskoululaisia saataisiin tutustumaan myös PK-sektoriin, jossa olisi monipuolisia tehtäviä tarjolla.
Teksti: Eeva Hirvola-Kostamo
CNC-Machining Oy
- Suurta tarkkuutta vaativien teollisuuden osakomponenttien ja ‑kokonaisuuksien sopimustoimittaja
- Perustettu 2007
- Tuotantotilat Salpakankaalla valmistuneet 2013, laajennettu 2018
- Henkilöstö: noin 40, joista kaksi kesätyöntekijää (Riveria ja Karelia) ja 11 toimihenkilöitä
- Konekanta: 15 työstökeskusta